Add your deal, information or promotional text

Císařský řez „na objednávku“. Je to správná volba?

  • 2 Min čtení

Plánovaný císařský řez jako prevence porodního poranění a snaha o zachování zdraví pánevního dna je možnost, kterou volí stále více žen. Měly bychom ale podstupovat velkou břišní operaci jen z „preventivních důvodů“? A opravdu nám sekce zaručí dlouhodobé zdraví pánevního dna? 

Tyto důležité otázky bývají stále častěji předmětem diskuzí v odborných kruzích, mezi lékaři, fyzioterapeuty i dalšími zdravotníky. Ukazuje se totiž, že je to téma, které se přímo týká i přirozených přírodních mechanismů – pokud ženy „zapomenou“, jak rodit vaginálně, hrozí nám riziko ve smyslu evoluční katastrofy. 

Proč chtít u zdravých žen operaci a rozsáhlé jizvy, když můžou porodit přirozenou cestou? 

Duben je měsícem osvěty o císařském řezu, a tak stojí za to si připomenout, že sekce není banální zákrok. Je to velká operace, která s sebou nese riziko komplikací pro ženu i dítě. Měl by být indikován pouze v opodstatněných případech, kdy je ohroženo zdraví maminky nebo miminka. Nikoli preventivně kvůli strachu z porodního poranění a jeho následků. Zkrátka ne „na objednávku“.  

Při sekci dochází k traumatizaci mnoha tkání, hojí se jizvami, narušuje souhru břišních svalů a z dlouhodobého hlediska tak velmi výrazně přispívá ke vzniku dysfunkcí pánevního dna (včetně prolapsu či bolestivých vertebrogenních obtíží) i psychických potíží. 

Často se setkáváme s dotazem, zda žena může po prvním porodu císařským řezem podruhé rodit vaginálně. Pokud je zdravá a z lékařského hlediska neexistuje žádný další důvod, který by jí v přirozeném porodu bránil, pak určitě ano.  

U zdravých žen s kvalitní předporodní přípravou a dobře vedeným vaginálním porodem není důvod k obavám z trvalé poruchy pánevního dna. 

Příchod na svět přirozenou cestou miminku přináší spoustu benefitů nejen pro prevenci alergií, obezity a dalších metabolických chorob (celiakie, diabetes,…), ale i pro rozvoj imunity a zdravé psychiky – ale o tom třeba někdy příště. 

Pokud císařský řez podstoupíte, buďte k sobě a svému tělu laskavá. Dopřejte péči nejen tomu, co je po sekci viditelné – tedy jizvě, ale i tomu, co na první pohled být zřejmé nemusí, a přesto to má zásadní vliv na kvalitu vašeho života po porodu – pánevnímu dnu. Primárně odborně nastavená fyzioterapie, cílená a pravidelná péče, ale třeba i procházky přispívají ke zdravé funkci pánevního dna. 

Search