Add your deal, information or promotional text

Jak porozumět ženské cykličnosti?

  • 2 Min čtení

Stále nás to nutí být produktivnější, efektivnější a organizovanější. A tak si slíbíme, že budeme více stíhat, dotáhneme resty, jenže ouha – zrovna přišla menstruace a naše energie a drive jsou na nule. 

Zkusme se na to ale podívat jinak: Co když nám tělo jasně říká, že s energií je třeba nakládat rozvážně a investovat ji tam, kde je momentálně nejvíc potřeba? A to nemusí být nutně do nevyřízených e-mailů. 

Ženské tělo podléhá pravidelnému cyklu. A ten je naštěstí velmi předvídatelný – má čtyři fáze, během kterých výrazně kolísá hladina pohlavních hormonů. Díky tomu se průběhu každého měsíce přirozeně proměňuje naše energie, nálada, ale i fyzická a duševní pohoda. 

Jaké jsou jednotlivé fáze cyklu? 

1. Folikulární fáze

Když skončí menstruace, následuje období folikulace. To trvá přibližně 10–14 dní, kdy pomalu narůstá vajíčko a tělo se připravuje na ovulaci. Je to čas nového začátku – hýříme energií, jsme aktivní a kreativní. 

Náš tip: Plánujte, realizujte, tvořte! Teď je ta správná doba být akční, zkoušet nové věci nebo rozjet vysněný projekt. 

2. Ovulační fáze

Ovulace je vrcholem ženského cyklu. Vajíčko během 3–4 dnů dozrává, uvolňuje se a je připravené na početí. S rostoucím elánem a vitalitou narůstá i milostná touha, jsme společenské, podvědomě vyhledáváme kontakt a jsme údajně i atraktivnější. 

Náš tip: Podnikněte večeři ve dvou, zorganizujte dýchánek s přáteli nebo třeba společný výlet. Podpořte své tělo potravinami bohatými na bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a železo na posílení (nejen) hormonálního zdraví. 

 3. Luteální fáze

10–14 dní po ovulaci probíhá fáze, kdy tělo připravuje děložní výstelku pro oplodněné vajíčko. Vnímáme lehký pokles energie, je to čas, kdy se obracíme do sebe, můžeme se cítit úzkostnější nebo mírně podrážděné. 

Náš tip: Dopřejte si klid a minimalizujte stres. Dechová cvičení, procházky v přírodě nebo meditace pomohou uvolnit napětí. 

 4. Menstruační fáze

Když k oplodnění vajíčka nedojde, přichází menstruace. Krvácení trvá obvykle 4–7 dní a může být spojeno s celkovou únavou, vyčerpáním a pro řadu žen i s bolestí a nepohodlím. V této fázi bychom k sobě měly být především laskavé, nepřepínat se a dostatečně odpočívat. 

Náš tip: Dobrý čaj, sebepéče, jemná jóga, klidné večery s knihou nebo seriálem jsou ideální – pomohou vám relaxovat a dobít baterky. 

Najít balanc mezi tempem, které udává společnost, a respektováním potřeb svého vlastního těla nemusí být zezačátku jednoduché, rozhodně to ale není nemožné.   

Pokud jsou „vaše dny“ spojeny s bolestí, je na čase se zastavit a hledat příčinu. Udělejte si čas na vhodnou péči o pánevní dno, redukujte stres a dýchejte. Menstruace, ovulace ani milostný prožitek bolet rozhodně nemají. Bolest je signál, kterým nám naše tělo dává jasně najevo, že je čas zamyslet se nad změnou v sebepéči.  

Pánevní dno je i barometrem emocí. Pokud jste dlouhodobě ve stresu, zapomínáte dýchat, jste napjaté – dostáváte se do bludného kruhu bolesti, únavy a ztráty elánu. Proto je důležité pánevní dno pravidelně hýčkat. 

Stejně jako příroda, i my fungujeme v cyklechStřídání aktivních a odpočinkových fází je pro nás přirozené a jedno nemůže být bez druhého: abychom mohly zazářit, být energické, tvůrčí a vitální, potřebujeme být klidné, uvolněné a odpočaté. V duchu hesla To be your best, first you must rest“. 

Search