Add your deal, information or promotional text

Objevte pánevní dno – skrytý poklad v našem těle

  • 2 Min čtení

Často ho opomíjíme, nebo o jeho existenci možná vůbec nevíme. A přesto máloco ovlivňuje kvalitu našeho života tak jako pánevní dno – od správného držení těla, přes naši sexualitu, problémy s bolestivou menstruací a ovulací, až po celkové psychické naladění, elán a vitalitu.  

Jak pánevní dno v našem těle funguje? 

Svým tvarem připomíná opěrný kříž a prozrazuje tak jednu ze svých zásadních funkcí – je oporou řady důležitých orgánů. Udržuje je v optimální poloze a podporuje v nich cirkulaci krve. Proudí-li naším tělem zdravě krev a lymfa, proudí jím i naše životní energie. 

Kde je pružnost, tam je proudění, aktivita a život. 

Aby pánevní dno mohlo přispívat k našemu celkovému zdraví, musí být v dobré kondici. Během našeho života by mělo zůstat pružné. Jedině tak se může přizpůsobit každodenním nárokům, které na sebe svým životním stylem klademe. 

Co se stane, když o něj nebudeme pečovat? 

Těhotenství a porod, hormonální změny, menopauza, ale třeba také zvýšená psychická zátěž, stres, nedostatek pohybu, či nevhodná obuv… to všechno jsou životní fáze a situace, kdy je pánevní dno namáháno více než obvykle. A tak se může stát, že v důsledku těchto náročných změn některou ze svých funkcí ztratí

Narušení rovnováhy napětí pánevního dna se negativně podepisuje na naší vitalitě a radosti ze života.     

Když pánevní dno přijde o svou pružnost, je příliš povolené a může nás trápit únik moči. Pokud je naopak dlouhodobě stažené, doslova „v křeči“, projeví se to bolestmi různých částí těla, zácpou, varixy, neplodností nebo psychickými problémy

Existuje řešení? 

Dobrá zpráva je, že to není nevratná změna. Správnou funkci svalů pánevního dna můžeme obnovit pravidelným tréninkem. Cvičení je navrženo tak, aby se rovnocenně věnovalo aktivaci (zpevňovaní ochablých svalů) i relaxaci (uvolňování napětí). Pánevní dno se během tréninku harmonizuje, jeho přirozené funkce se postupně obnovují a svalům se vrací schopnost stáhnout se i uvolnit v souladu s našimi potřebami. 

S čím může trénink svalů pánevního dna pomoci? 

  • s regeneračními procesy po porodu, 
  • se stabilitou i mobilitou páteře a kyčelních kloubů, 
  • má dobrý vliv na polohu pánevních orgánů, čímž napomáhá jejich přirozené funkci, 
  • s kvalitou sexuálních prožitků,
  • a také s celkovým psychickým naladěním. 

Pokud byste ke svým každodenním rituálům pro zdraví měly přidat jeden jediný, který bude mít vliv na vaše zdraví i životní elán, pak rozhodně péči o pánevní dno. Věnujte mu pozornost a vnímejte pozitivní změny, které s sebou pravidelné cvičení přinese. 

 

Search