Add your deal, information or promotional text

Proč pečovat o pánevní dno v každém věku

  • 2 Min čtení

Různá období našeho života s sebou přinášejí různé výzvy. Jedno mají ale společné – bez ohledu na věk potřebujeme mít ve svém těle oporu, na kterou se můžeme bezpečně spolehnout. Ať je nám čerstvých 20, 35 nebo lehce přes 50, naše zdravotní problémy mohou mít stejný původ.  

 

Pokud se poznáváte v některé z následujících situací, zpozorněte: 

  • Trápí vás bolestivá menstruace a bez růžové pilulky se každý měsíc neobejdete? 
  • Jste žena v nejlepších letech, hodně sportujete, snažíte se žít podle zásad zdravého životního stylu, máte skvělého partnera – ale stále se vám nedaří počít vytoužené miminko? 
  • Jste aktivní maminkou, ale od porodu se bojíte upřímně zasmát a na trampolínu se s dětmi po zkušenostech s nedobrovolným únikem moči už raději neodvažujete? 
  • Bolí vás často hlava nebo bedra? Cítíte se sklesle, unaveně, ztratila jste životní elán a sex s partnerem vás už nebaví? 

Společným jmenovatelem těchto trápení může být pánevní dno – hluboko ukrytá, ale velice důležitá struktura v našem těle, o jejíž existenci možná ani nemáme tušení. A to i přesto, že zásadně ovlivňuje náš každodenní život. O tom, jak přesně pánevní dno funguje, se dočtete více tady.

Aby pánevní dno plnilo svou základní funkci, musí být pružné. Pružnost může ale ztratit během náročnějších životních období, kdy je nadměrně namáháno. Na jeho správné fungování může mít vliv například: 

  • těhotenství, porod, hormonální změny v souvislosti s užíváním antikoncepce či menopauzou, 
  • nezdravý životní styl, nadváha, nedostatek pohybu i nadměrná fyzická
  • zátěž, stres či nevhodná obuv.

 

Jaké potíže může nesprávně fungující pánevní dno způsobit? 

Když svaly pánevního dna přijdou o svou pružnost, projeví se to jejich ochabnutím nebo naopak tenzí. Ani jeden z těchto extrémů nevěstí nic dobrého.  

  • Zvýšené napětí pánevního dna vede k bolestivé menstruaci, zhoršené kvalitě milostného prožitku, neschopnosti otěhotnět i komplikovanému porodu s výrazným poraněním měkkých tkání. 
  • V opačném případě, kdy jsou svaly pánevního dna ochablé, nás může trápit inkontinence moči, diastáza, kýla v oblasti třísla, pupku či bránice a řada dalších obtíží. 

 

Ani stažené, ani ochablé – co je tedy ideál? 

Díky současným vědeckým poznatkům a doporučením fyzioterapeutů víme, že bychom pánevní dno měly tzv. harmonizovat, věnovat se rovnocenně aktivaci – zpevňování ochablých partií, ale i relaxaci – uvolňování spazmů. Známe mnoho metod a instrukcí pro trénink pánevního dna, běžným problémem začátečnic ale obvykle bývá pánevní dno vůbec najít a pochopit, jak funguje.  

Uvědomit si, které struktury pánve vlastně zapojovat, jak je vědomě aktivovat a relaxovat za pomoci dechu je nesmírně důležité. Podpořme své ženské zdraví a věnujme pánevnímu dnu extra péči a pozornost – jen tak pro nás může být nevyčerpatelným zdrojem energie, stabilní a spolehlivou oporou v každém období našeho života.  

 

Search