Add your deal, information or promotional text

Jakou roli hraje intimita u porodu?

  • 2 Min čtení

Porod je jedinečný, proměňující zážitek, a to jak po fyzické, tak emocionální stránce. Je to období velké radosti, očekávání a vzrušení. Současně jsou to ale i chvíle plné zranitelnosti, nejistoty a bolesti.  

Rodit je přirozené, porod není nemoc ani problém a měl by pro nás být pozitivním zážitkem. Můžeme tomu samy jít naproti – jedním ze základních předpokladů pro dobrý průběh porodu je intimní atmosféra.  

Pocit bezpečí a blízkosti totiž umožňuje uvolnění mocného mága – oxytocinu. 

Hormon lásky, důvěry a mazlení pomáhá našemu tělu relaxovat, uvolnit se a věřit si. A tím velmi pozitivně ovlivňuje průběh porodu. Díky této miniaturní molekule bolest odplouvá a mateřské chování a láska bleskově rostou. 

Oxytocin navíc při porodu přestupuje do krve miminka a snižuje činnost jeho mozku, čímž ho chrání před poškozením z nedostatku kyslíku během porodu. Po porodu pak zajišťuje tvorbu mléka a podporuje zavinování dělohy.  

Naše tělo je geniálním mechanismem a vše souvisí se vším. 

Aby se nám rodilo dobře, neměly bychom mít při porodu hodně „diváků“. I v přírodě si samice intuitivně vybírají klidné, teplé a bezpečné místo – čím je porod intimnější, tím snazší a přirozenější může být. Stejně jako při milování – dokázaly byste se uvolnit v chladném, neosobním prostředí se silným osvětlením, v přítomnosti několika cizích lidí, v nepřirozené poloze a ve spěchu? 

Pokud se můžeme při porodu chovat svobodně, svévolně se pohybovat a spontánně měnit polohy, získáváme pocit bezpečí a intimity. Zpravidla potom nejsou potřeba zásahy ani medikace a zůstane dobrý prožitek, na který rády vzpomínáme. Třeba i společně s dětmi. 

Pokud jsme při porodu o pocit intimity ochuzeny, nastává reakce opačná. Vyplavují se stresové hormony – adrenalin a kortizol, které způsobují stažení a celý děj příchodu na svět komplikují. 

Porod je živý děj. Nedá se předem zcela naplánovat a může být nepředvídatelnou a náročnou zkušeností s neočekávanými komplikacemi a zákroky. V takových situacích se pozornost může přesunout od intimity k zajištění zdraví a bezpečnosti matky a dítěte. 

Důvěra ve vlastní tělo je ale vždy velmi důležitá.  

Jak si k intimitě pomoci? Představte si, že místo, kde rodíte, je váš bezpečný prostor. Můžete využít všeho, co vám nabízí – míč, sprchu nebo vanu, můžete si zapálit svíčku, pustit hudbu, zatáhnout závěsy. Zkuste jednat stejně, jako když se chcete krásně pomilovat. 

 

Search