Add your deal, information or promotional text

5 aktivit, které vaše tělo po porodu ocení

  • 2 Min čtení
Léto je radost a radost je pohyb. Pokud jste krátce po porodu, může být cesta zpět k pravidelné aktivitě tak trochu výzvou – ale zkuste ji tak nevnímat a zaměřte se raději na benefity, které vám každodenní pohyb přinese. Nejde o to uběhnout maraton, ale malými krůčky postupně zlepšit fyzickou kondici i náladu. Dobrým začátkem je zjistit, jak je na tom vaše pánevní dno.

Proč na něm tolik záleží?

Vlivem těhotenství (ach, ta gravitace!) a po porodu bývá pánevní dno oslabené, což může vést k inkontinenci a dalším zdravotním problémům. Krátce po porodu je únik moči velmi častý a v podstatě fyziologický jev – setká se s ním každá třetí žena. Pokud ale nechcete, aby vás inkontinence v životě limitovala už natrvalo, je třeba začít o pánevní dno pečovat.

Vhodně zvolená aktivita a cvičení pomáhají inkontinenci a dalším zdravotním problémům předcházet, ale přinášejí také další výhody:

Uvolňují se endorfiny – budete se cítit šťastnější a spokojenější.

Zlepšuje se fyzická kondice – postupně získáte zpět svou formu.

Sladění s vlastním tělem – naučíte se naslouchat svému tělu, jeho potřebám a limitům.

Jakými aktivitami začít?

1. Procházka

Zkuste ji postupně zařadit do každého dne – během prvních společných týdnů s miminkem je to ideální aktivita. Lehká procházka klidnou částí města, parkem nebo lesem přináší duševní pohodu a pomalu navyká tělo na pravidelný pohyb.

2. Dechová cvičení

Vědomě se propojit se svým tělem nemusí být krátce po porodu snadné, ale pokud se naučíte vnímat svůj dech, jste na správné cestě. Ve volné chvilce, během uspávání nebo třeba na lavičce venku zkoušejte pomalu aktivovat a uvolňovat svaly pánevního dna za pomoci hlubokého, plynulého nádechu a výdechu. Tento jednoduchý, ale efektivní způsob pomáhá udržovat svaly pánevního dna v harmonii.


3. Jóga

Jóga zklidňuje mysl a má celou řadu pozic, které pánevnímu dnu velmi prospívají.


4. Dřepy

Jsou jednoduché, můžete je dělat kdykoli a kdekoli a vedle toho, že je to jeden z nejúčinnějších pohybů pro udržení rovnováhy svalů pánevního dna, také krásně tvarují postavu. Začněte zlehka a postupně zvyšujte počet opakování.

5. Plavání

Letní počasí k němu doslova vybízí, ale praktikovat ho můžete celoročně. Plavání je jednou z nejvhodnějších forem pohybu po porodu – pomáhá posílit oslabené svaly pánevního dna a přispívá k jejich harmonii. Plavání zlepšuje držení těla, voda poskytuje jemný přirozený odpor a při pohybu v ní se tak posiluje celé tělo, včetně svalů pánevního dna – aniž by pánevní dno bylo nadměrně zatěžováno.

Každá z nás je jiná, proto je důležité respektovat své tělo a dopřát mu dostatek času na zotavení. Nemá smysl spěchat, návrat k aktivnímu životu nemusí být cílem, ale cestou, na které objevíte své pánevní dno a zjistíte, jak klíčové je pro vaše dlouhodobé zdraví i pohodu.

Search