Add your deal, information or promotional text

Role otce u porodu – jak může ženě pomoci?

  • 2 Min čtení

Porod je zlomový okamžik nejen pro ženu, ale i pro muže. Pokud se otec rozhodne být jeho součástí, může ženě v mnoha ohledech pomoci a intenzivní zážitek z příchodu miminka na svět může posílit jejich společné pouto. Přítomnost muže u porodu většinou dodává ženě pocit klidu, bezpečí a opory, což pomáhá odbourání stresu a uvolňování oxytocinu, který působí blahodárně na hladší průběh porodu.  

Máme pro vás na základě našich zkušeností 5 tipů, jak může muž ženu u porodu podpořit: 

1.  Nalaďte se na sebe ještě před porodem 

Proč čekat až v cíli, když může být součástí celé té úžasné cesty? Žena se na porod začíná připravovat už v průběhu těhotenství, a pokud se muž aktivně zapojí, je to vždy přínos pro oba – vy budete vnímat jeho podporu, získáte pocit, že v tom nejste sama, a on zároveň lépe porozumí vašim potřebám. Na společných kurzech se dozvíte, jak porod probíhá, ale třeba i to, jak vám během něj může muž pomoci ulevit od bolesti (např. masáží i dalšími metodami) a jak se na sebe hezky naladit. Ke konci těhotenství můžete také společně začít trénovat správnou techniku dýchání s Aniballem, která je klíčem k uvolnění během porodu. 

2. Podpora, která je neocenitelná 

Strach, nejistota, bolest – to všechno pravděpodobně zažijete u porodu a tyto obavy vám mohou bránit v přirozeném uvolnění. A právě v takových momentech bude přítomnost budoucího tatínka u porodu nenahraditelná. Držením za ruku, hlazením, jemnými dotyky i povzbudivými slovy vás ubezpečuje, že je tu pro vás, podporuje vás a dodává vám potřebnou sílu a odvahu. V prostředí plném lásky, intimity a bezpečí se dokážete lépe uvolnit a svou roli sehraje oxytocin – hormon lásky a štěstí, který (mimo jiné) pomáhá formovat mezilidské vztahy, partnerskou vřelost, intimitu a také pouto k přicházejícímu miminku. 

3. Dech je během porodu zásadní 

Hluboký, plynulý nádech a výdech vás během předporodní přípravy naučily, jak uvolnit svaly pánevního dna, abyste miminku usnadnila cestu na svět. Při samotném porodu ale můžou přijít okamžiky, kdy ztratíte jistotu – v takových chvílích nastupuje partner, který vám pomůže znovu najít klid – třeba tím, že vám připomene dechové techniky, které jste společně trénovali během těhotenství. Schopnost uvolnit se přispívá k lepšímu zážitku z porodu. 

4. Úleva od bolesti 

Porod je velmi intenzivní zážitek a stejně intenzivní můžou být také bolesti a kontrakce. Správně provedená masáž zad nebo teplá sprcha můžou pomoci uvolnit napětí a případně zmírnit bolesti. Řada žen má přirozenou potřebu během probíhajícího porodu spontánně měnit polohy – i tady může být muž velkou oporou, stejně jako ve chvílích, kdy vám pomáhá vstát z postele nebo vás přidržuje během chůze. 

5. Mluvte o svých přáních 

Zkuste se během předporodní přípravy zamyslet nad tím, jaká máte ohledně porodu přání a preference. Samozřejmě – průběh porodu se nikdy nedá naplánovat předem, ale můžete společně probrat různé scénáře a promluvit si o nich zcela otevřeně. Některé ženy se cítí klidnější, když vědí, že muž může v případě potřeby s personálem u porodu komunikovat jejich přání. 

Muž by měl ženě při porodu poskytnout laskavou podporu, pocit bezpečí, jistoty a intimity, ale i fyzickou pomoc a dodat sílu. Když se citlivě zapojí do porodního procesu, pozitivně ovlivní jeho průběh i celkový prožitek. Je přítomen v okamžiku zrození a s prvním nádechem miminka vznikne pouto na celý život. 

 

Search