Add your deal, information or promotional text

Ženské tělo po porodu

  • 3 Min čtení

Porod je zázračný proces, při kterém na svět vstoupí nový člověk. Co se ale stane s tělem ženy po porodu? Které změny jsou nevratné a co bude brzy jako dřív?

Za jak dlouho se zmenší děloha?

Před porodem je děloha zhruba 15x větší než před otěhotněním, její hmotnost vzroste na jeden kilogram. Kontrakce ve třetí době porodní způsobí, že se placenta oddělí od děložní stěny a dojde k porodu placenty. Při následném zmenšování se zatahují vlákna a zmenšují se svalové buňky. Zavinování dělohy je cítit jako slabší kontrakce, při vyplavování oxytocinu během kojení se jejich intenzita zvyšuje a mohou být bolestivější. Spolu se smršťováním dělohy dochází k zatahování cév, které vyživovaly placentu.

Po porodu se v děloze nacházejí krevní sraženiny, které odcházejí v podobě tzv. očistků. První dny bývají jasně červené s větším množstvím krve, poté odcházejí hnědé s vyšším podílem tkáňového sekretu a na konci druhého týdne žloutnou, nakonec získají charakter hlenu. Tento proces trvá obvykle 4–5 týdnů, není ale neobvyklé, že celé šestinedělí.

Pochva po porodu

Vagína je velmi pružný orgán. Do původního stavu se pochva po porodu vrací za 3 týdny, zůstává však méně pružná, její povrch je vyhlazenější a stěny pochvy se mírně sníží. Během několika dní vagina získává svůj svalový tonus a začíná se zmenšovat.

Kdy začít s pohlavním životem?

Rychlost zahojení hráze závisí na velikosti jejího poranění. V případě jen malých trhlin, které nevyžadovaly šití, dojde ke zhojení rychle. Velká zranění se hojí dlouho a je třeba jim dopřát čas, proto i se sexem raději počkejte, až na doporučení lékaře. V každém případě si sex odpusťte do doby, až nebudete cítit žádnou bolest. A začněte zvolna.

Během prvních sexuálních zkušeností po porodu zjistíte nižší lubrikaci vagíny, než jste byla zvyklá během těhotenství. Je to dáno nižší hladinou estrogenu. Kojíte-li, bude vaginální sliznice sušší po celou dobu kojení, protože při něm je obecně nízká hladina estrogenu. Nerozpakujte se používat lubrikantů. Jste-li plně zahojená, je to bezpečné.

Proč cvičit po porodu?

Tělo ženy projde v období těhotenství a při porodu mnoha změnami. Ne vždy si však bohužel dokáže pomoct samo. Následkem pak bývá oslabené svalstvo pánevního dna, špatné držení těla, bolesti a inkontinence po porodu. Správným cvičením se naštěstí můžete dostat opět do formy už po několika týdnech.

Ženy, které po porodu necvičí, se vystavují riziku ochabnutí dříve zpevněných svalů včetně svalů pánevního dna. To může vést ke stresové inkontinenci. Pro mnoho žen trpících únikem moči se pak i obyčejné kýchnutí, smích nebo zvednutí dítěte stává noční můrou. Cviky po porodu jsou vhodné také pro ženy, které prodělaly nástřih hráze. Při tomto zákroku dochází k přerušení svalů pánevního dna a právě z toho důvodu je nutné se cvičením začít co nejdříve.

Poporodní cvičení

Abyste se vyhnuli všem zdravotním komplikacím, doporučuje se cvičit pravidelně alespoň 10 – 15 minut denně. V prvních týdnech se však doporučuje raději nic nepřehánět. Se cvičením můžete začít nejdříve šest týdnů po porodu a určitě až po zahojení všech porodních poranění. Cviky by měly být zaměřeny zejména na svaly pánevního dna, které jsou těhotenstvím a porodem nejvíce oslabené. Můžete využít speciální zdravotnické prostředky Aniball nebo Aniball Inco, které jsou přizpůsobeny k tomuto účelu. Pokud vás trápí inkontinence po porodu, nevěšte hlavu. Pravidelným cvičením se jí můžete zbavit úplně nebo jí alespoň minimalizovat. Doporučujeme prohlédnout si přesné pokyny pro poporodní cvičení.

Search