Add your deal, information or promotional text

Příprava na porod

  • 3 Min čtení

Porod patří mezi nejdůležitější okamžiky v životě ženy. Je zážitkem jedinečným, neopakovatelným, mnohdy je ale velmi náročný a přináší i bolest. Avšak, nemusí takový být vždy.

Ženské tělo je přirozeně stavěno na porod, „umí to“. Velmi důležitá je u porodu důvěra k těm, kteří nám u něj pomohou a pak hlavně naše sebedůvěra. 

Jak se připravit na porod

Jaký bude průběh porodu, záleží nejen na porodnicích, ale hlavně na nás. I když si toho ženy nejsou často vědomy, ve skutečnosti můžou udělat hodně pro to, aby bylo narození dítěte nejen významným a jedinečným, ale také krásným zážitkem. Fyzická příprava, pozitivní přístup a vědomí toho, čemu bude při porodu třeba čelit, je ideální kombinací ke snazšímu porodu.

Účinná předporodní příprava může mít velký vliv na jeho výsledek. Jednak zvyšuje pravděpodobnost normálního porodu, zlepší ale také psychiku rodičky. Je důležité dozvědět se o porodu co nejvíce, neméně důležitá je víra, že všechno dopadne dobře. 

Každá žena si může zvolit různé způsoby přípravy, např. jógu pro těhotné, techniky hypnoporodu atd. Obecně se nedoporučuje začínat v těhotenství s něčím novým. Takže pokud jste jógu nikdy necvičila, je otázkou, jestli právě těhotenská jóga bude pro vás a vaše tělo tím pravým. Ideální je pokračovat v tom, na co je vaše tělo zvyklé, jen třeba s jinou intenzitou nebo jinou formou. To, jak jste připraveny k porodu, má rozhodující vliv na jeho průběh. Ženy, které se v rámci přípravy naučily pracovat s pánevním dnem, poznaly své tělo, se porodu pak již tolik neobávají. Sebedůvěra pro porod je velmi důležitá.

Praktická příprava k porodu

Mezi metody přípravy na porod patří například správně prováděná masáž hráze nebo používání vhodných pomůcek. My doporučujeme Aniball – zdravotnický prostředek, který funguje na jednoduchém principu ručního nafukování silikonového balonku pumpičkou. Umožňuje ženě pochopit své tělo, vyzkoušet si porodní polohy, uvolnit za pomoci dechu svaly pánevního dna a tím se lépe připravit na porod.

Aniball pomáhá nejen přípravě porodních cest, ale i psychicky - žena se při porodu neleká pocitů, které již důvěrně zná. Takzvaně ví jak na to. Samotná vypuzovací fáze je potom snadnější, minimalizuje se riziko natržení nebo nástřihu hráze, což je důležité pro pohodlí ženy bezprostředně po porodu i v pozdějším životě. Zejména proto, že seznam potenciálních problémů, s nimiž se mohou maminky po epiziotomii setkat, je velmi dlouhý. Mezi časté následky patří bolest, nepohodlí, infekce, záněty apod. Ale nejen to. Tento postup může navíc způsobit trvalé oslabení svalů pánevního dna, což je častou příčinou inkontinence, může mít také velký vliv na opožděnou schopnost sexuální aktivity. Jizva po nástřihu je jizvou nejen na těle, ale i na duši.

Předporodní kurzy?

Dlouhodobá příprava těhotné ženy na porod spočívá i v návštěvě předporodních kurzů. Maminka by tady měla dostat všechny základní informace o porodu (jak poznat začátek porodu, kdy odjet do porodnice, příjem v porodnici, průběh porodu, pobyt v porodnici, ošetření miminka a základní péči o něj, seznam věcí do porodnice atd.) Kurzy se ale mohou velmi lišit, proto dobře vybírejte. Velmi důležité jsou zkušenosti lektorky a její nadšení k tématu. Možná byste si řekli, že spoustu teorie není potřeba, žena přeci umí rodit a když jsou kolem odborníci, kteří jen vytvoří vhodné podmínky, není co řešit. Jenže v porodnicích tomu tak někdy není. Personál se v porodnici často střídá a to někdy i během samotného porodu. Hodně věcí se přizpůsobuje právě tomu, kdo zrovna slouží a jaké má zkušenosti. Pak je tu samozřejmě spousta provozních okolností. Ideální prostředí to není, přestože splňuje bezpečnost pro život matky i dítěte. Porod je velmi intimním okamžikem, pro který je potřeba intimní prostředí. Tlumená světla, osoby, kterým důvěřujete, klid.

Kvalitní předporodní příprava by měla obsahovat tedy všechny potřebné informace o průběhu porodu, pak ale také mnoho dalšího. Např. seznam praktických věcí a pomůcek k porodu, přípravu partnera, informace o možnostech úlevových technik při porodu (masáž, voda, aromaterapie atd.), vaše možnosti a také porovnání možností v jednotlivých porodnicích, důležitost bondingu, výhody možnosti doprovodu u porodu – ať už partnera nebo duly či zkušené porodní asistentky.

Doporučujeme určitě i návštěvu vybrané porodnice a porodních sálů. Těhotná žena by měla mít představu, v jakém prostředí bude rodit a k tomuto prostředí i personálu mít důvěru. Pečlivá předporodní příprava mobilizuje vlastní sílu a intuici budoucí maminky.

 

Search