Add your deal, information or promotional text

Jak si porod usnadnit

  • 5 Min čtení

Porod je automatickým, přirozeným procesem. Naše tělo v příhodný okamžik prostě začne rodit a ví, jak na to. Ve většině případů mu nemusí nikdo pomáhat, nikdo nemusí ženě radit. Je to jako s trávením nebo dýcháním, nemůžeme je popohnat, nemůžeme mu aktivně pomoci. Co ale udělat můžeme a dnes velice často i děláme je to, že svůj porod kvůli velkému strachu a stresu, který prožíváme, zpomalujeme, brzdíme. Dokonce ho umíme v kterémkoli okamžiku zastavit. Kdy? Vždy, když se necítíme dobře. Lidské zrození je velmi intimním procesem, při kterém se žena musí cítit dobře, bezpečně.

Když se žena necítí dobře, stydí se nebo je vystrašená, její tělo spustí stresovou reakci, která nás už od pradávna připravuje na útěk nebo útok. Proto se krví a kyslíkem zásobí zejména ty části těla, které člověk potřebuje k tomu, aby se z nepříjemné situace vymanil. Děloha je v tomto případě nepotřebná, a tak se odkrví. A tehdy začnou stahy bolet. I celé tělo je stažené a porodní cesty, které jsou v běžné situaci měkké a uvolněné, ztuhnou.

Bezbolestný porod rozhodně není jen pro vyvolené. Je otázkou dobré přípravy, a to hlavně té psychické. Bolest kdekoliv na těle totiž vždy byla, je a bude projevem stresu, který prožíváme. A to je moc dobrá zpráva, protože se stresem se dá pracovat.

Co můžete dělat vy?

Nejlepší bude, když zůstanete v klidu. Dobrá příprava se vám v každém případě vyplatí. Nejvíce se bojíme toho, co neznáme. Porod je v životě dnešních žen výjimečnou událostí, zkušeností, která se opakuje jednou, dvakrát za život. Nebojte se být v těhotenství aktivní a při porodu naopak „nedělat nic“. Zjišťujte si informace, buďte zvědavá, na všechno se ptejte. Ideální je dostat se do stavu, kdy v okamžiku, jakmile začne váš porod a vy pocítíte první stahy dělohy, budete klidná a uvolněná. Protože budete přesně vědět, co vás čeká, kam pojedete, kdo tam bude a co se tam bude dít. A při porodu samotném dělejte to, co vám bude příjemné a milé. Nebojte říct si o cokoliv, co vám udělá dobře, případně odmítnout všechno nebo všechny, co vám dobře neudělají.

A bolest? Nesoustřeďte se na ni, ale ani si ji nezakazujte. A když přece jen přijde, zkuste vnímat, co se děje. Co vám vadí, co je nepříjemné? Co řešíte? Co na dané situaci můžete změnit? Bolest může zase klidně odejít, stačí se jen vrátit ke svému klidu a důvěře. A nechat tělo to, co doopravdy umí, a sice porodit miminko.

Jak si usnadnit porod? Důležitá je samotná příprava. Tou může být kvalitní předporodní kurz, pro někoho gravid jóga nebo techniky hypnoporodu. Velmi účinné jsou také různé druhy masáží, které zvyšují elasticitu tkáně a zmírní případné bolesti. Doporučujeme také využít pomůcky pro snadnější porod a nácvik vypuzování novorozence. Nejen, že je s nimi cvičení snadnější, ale je také mnohem účinnější a přitom vám stačí jen pár minut denně. Pomůcky pro snadnější porod vám pomohou vyhnout se riziku nástřihu nebo natržení hráze.

Jako doplněk stravy můžete vyzkoušet čaj z lístku maliníku, ostružiní a jahodníku, který má vliv na činnost hladkého svalstva a může zkrátit dobu porodu. Podobné vlastnosti má údajně i lněné semínko, které napomáhá ke zkrácení porodu (nutné rozdrtit!). Prospěšné jsou v době těhotenství a při porodu také minerály – hořčík, draslík a sodík, které jsou výborné pro utlumení bolesti a předcházejí totálnímu vyčerpání při porodu.

Přirozené způsoby tišení porodních bolestí

Prožívání bolesti při porodu se u jednotlivých rodiček různí. Důležitou roli hraje vždy postoj ženy k porodnímu procesu a její momentální duševní rozpoložení. Je vůbec možný bezbolestný porod? Ženy rodily po tisíciletí bez epidurální anelgezie, ale to neznamená, že se nepokoušely ulevit si jinak. Seznamte se s přirozenými způsoby tišení porodních bolestí.

Voda – oblíbeným uvolňujícím prostředkem je voda. Ať už vana, nebo sprcha, voda ubírá bolesti na intenzitě. Pokud se rozhodnete rodit do vany, musíte mít k dispozici porodní bazén, což není v českých porodnicích běžné. K urychlení porodu dochází ponořením do porodního bazénu v pravý čas, kdy voda má 37° C, a tělo se v něm uvolní. Porod do vody vás může lákat a když pak nastane samotný porod, může se to změnit. Naslouchejte svému tělu a buďte připravená na to, že ne vše, co si napíšete do porodního plánu a co si přejete před porodem, bude vhodné a budete chtít realizovat.

Masáž – pomoci může masáž zad, chodidel a míst pod koleny. Provést ji může partner nebo dula. V případě křížových bolestí je vhodné udělat několik věcí, abyste si ulevila. Důležitý je výběr vhodné polohy. Vyhněte se poloze v leže na zádech, která často není pro ženu vůbec příjemná, ale také nevýhodná pro miminko (mimochodem ubírá miminku až 30% místa v porodních cestách). Zkuste polohu na všech čtyřech, na boku, v předklonu opřená o postel, v podřepu, v kleku…Zkuste je i střídat. Důležité je mít kolena hodně od sebe do stran, tak otevřete pánev a miminko bude moci lépe vstoupit do porodních cest. Pak je to už zmiňovaná masáž. Ta se provádí krouživými pohyby v oblasti kříže. Důležité je říct partnerovi, jak silně má masírovat, aby to pro vás bylo příjemné. Některým ženám vyhovuje masáž při kontrakci, jiným mimo ni. I intenzita se může lišit.

Dech a relaxace – osvědčeným prostředkem nejen proti křížovým bolestem jsou dechové techniky a relaxace. Cílem je navodit stav co největšího uvolnění, protože bolest je způsobená zatnutím určité oblasti. Doporučujeme zkusit při kontrakci pomalý dlouhý nádech a pak pomalý dlouhý výdech. Čím delší, tím lepší. Když se budete soustředit na dech, nebudete vnímat bolest. Dobré je dělat vše, co vám pomůže se uvolnit. Mnohým ženám při porodu pomáhají vizualizace. Zkuste si představovat něco příjemného, třeba chladivé mořské vlny. Právě samotnou kontrakci můžete vnímat jako vlnu, která se zvedá, má svůj vrchol a klesá. Sebe si představte jako delfína, který přes vlny skáče. Možná to působí až pohádkově, ale vizualizace mohou opravdu velmi pomoci.

Akupresura – tradiční čínská metoda akupresurních bodů funguje i při porodu. Mačkají se body na nohou, které podporují kontrakce a mohou porod vyvolat. Takže pokud jste “po termínu”, zkuste nejdříve právě třeba akupresuru.

Aromaterapie – pomoci může i aromaterapie. Růžové listy a šalvěj lékařská podporují otvírání porodních cest, levandule a heřmánek uklidňují.

Homeopatika – léky k užití během porodu i později na podporu hojení v období šestinedělí. Jsou i homeopatika, která pomáhají v úzkostech či strachu z porodu, nebo i taková, která jsou vhodná pro partnera. Zkuste se poradit s homeopatem nebo načíst v poradnách na internetu.

Prostředí – porod je velmi intimní záležitostí, proto by se i prostředí mělo přizpůsobit. Ztlumená světla napomáhají relaxaci a ponoření se do sebe. Napomoci může i oblíbená hudba. Čím lépe a bezpečněji se budete cítit, tím klidnější budete, vyplaví se přirozeně hormon lásky a ne adrenalin, který je nepřítel porodu

Search